TOSKANA + CINQUE TERRE 6 dana 3 noćenja sa doručkom TERMINSKI POLAZAK: 03.03.2020.

PROGRAM PUTOVANJA:

1.i 2.dan odredište - Bolonja - Prato/Montecatini/Signa

Polazak ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu u večernjim satima (cca 20:00h). Noćna vožnja kroz BIH i Hrvatsku uz usputna zadržavanja prema potrebi grupe. Dolazak u Bolonju u prijepodnevnim satima. Kraće zadržavanje u gradu nauke i umjetnosti poznatom po najstarijem univerzitetu u Evropi, obilazak: Trg Mađore, trg i fontana Netuno, bazilika San Petronio, tornjevi Azineli... Nastavak putovanja prema Montecatiniju/Pratu/Signi. Smještaj u hotel. Slobodno vrijeme za odmor. Zavisno od dolaska i raspoloženja grupe mogućnost odlaska u Firencu - vozom, slobodno vrijeme za šetnju živopisnim ulicama i trgovima. Povratak u hotel. Noćenje.

3.dan Firenza – Siena

Doručak. Mogućnost za fakultativnu posjetu Firenci. Dolazak u Firencu - glavni grad Toskane, svjetsko središte kulture i umjetnosti, grad koji mnogi smatraju jednim od najljepših gradova na svijetu i koji je višestruko utjecao na razvoj europske kulture, umjetnosti, filozofije, mode, itd. Slobodno vrijeme. Mogućnost fakultativne opcije posjeta SIENI: drugom najznačajnijem gradu Toskane po umjetničkoj i kulturnoj baštini. Po dolasku slobodno vrijeme za individalni obilazak pješice gradskog jezgra: Piazza del Kampo, trga u obliku školjke na kome su Fontane sreće i Palaco publiko sa zvonikom od 88m., Piazza del Duomo sa gotskom katedralom...Povratak u hotel. Noćenje.

4.dan Cinque Terre – Pisa

Doručak. Mogućnost za cjelodnevnu fakultativnu posjetu Nacionalnom parku Cinque Terre +  Pisa. Vožnja autobusom do La Spezzie odakle razgledanje nastavljamo koristeći lokalni transport-voz. Park prirode sačinjen od uskog djela ligurske obale na kojem je smješteno pet malih gradića omeđenih strmim stijenama, također je dio svjetske baštine pod zaštitom UNESCO-a. Razgled započinjete Manarolom. Putem ljubavi ili „Via del Amore“ (ukoliko je otvorena) nastavljamo do Rio Maggiore. Zatim do Vernazze – sa predivnom utvrdom i lučicom. Obilazak ovih živopisnih mjesta zaključujemo sa Monterossom- šarmantno ljetovalište- najsjevernijim od pet gradića. Mogućnost za kupanje :D. Povratak u poslijepodnevnim satima, gdje ćemo posjetiti grad poznat po remek-djelima srednjovjekovne arhitekture. Šetnja do Campa dei Miracoli - „Polja čuda“, gdje se nalazi svjetski slavan Krivi toranj ali i katedrala, krstionica i groblje Camposanto na kojima su radili neki od najznačajnijih predrenesansnih i renesansnih majstora. Slobodno vrijeme za razgled katedrale i krstionice te uspon na toranj. Povratak u hotel u večernjim satima. Noćenje.

5.i 6.dan Signa/Prato/Montecatini - shopping FIrenza ili Palmanova – odredište

Doručak. Odjava iz hotela. Mogućnost odlaska u shopping centar Gigli. Slobodno vrijeme za shopping u radnjama poznatih svjetskih brendova: PRIMARK, H&M, GUESS, ZARA, SEPHORA... Ili po dogovoru sa grupom odlazak u outlet centar PALMANOVA. Slobodno vrijeme za shopping,  te polazak prema BiH. Nastavak putovanja uz usputno zadržavanja prema potrebi grupe. Dolazak na odredište u ranim jutarnjim satima. Kraj programa.

CIJENA PROGRAMA – 335,00 KM

-rađeno na bazi 35 uplata/osoba

U cijenu programa je uključeno;

  • Prijevoz modernim turističkim autobusom (TV, audio-dvd, klima);
  • Smještaj u Montecatiniju/Pratu u hotelu 3* na bazi 3 noćenja sa doručkom u ½ i 1/3 sobama;
  • Posjeta Bolonji;
  • Organizacija putovanja i vodička služba;

U cijenu programa nije uključeno;

  • Putničko-zdravstveno osiguranje – 2,00 KM po danu/osobi do 60god.;
  • Lokalne turističke takse (plaćaju se na recepciji) cca 3,00 EUR po osobi po danu;
  • Fakultativni izleti – koji će biti ponuđeni u toku putovanja (tour Firenca 25,00 EUR, Siena – 35,00 EUR, Cinque terre + Pisa 55,00 EUR,);
  • Provizija za kartično plaćanje na rate – 8%;